Probleembeschrijving

Oost-Groningen is een krimpgebied waar jaarlijks meer mensen vertrekken dan er zich vestigen. Scheemda daarentegen, een dorp van rond de 5.500 inwoners in de Oost-Groningse gemeente Oldambt, krimpt niet. Ook voor het dorp Scheemda was de verwachting dat er sprake zou zijn van krimp, maar deze verwachting klopt niet (AlleCijfers, 2019). Hoe komt dat? Sinds 2018 heeft Scheemda het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG). Dat ziekenhuis zorgt voor reuring, werkgelegenheid en maakt dat mensen graag in dit dorp, dichtbij hun werk en de voorzieningen, willen wonen. Maar dat heeft consequenties voor een dorp waarvan men eigenlijk dacht dat het zou krimpen. 

 

Sinds de komst van het Ommelander Ziekenhuis is het vooral drukker in het centrum van Scheemda. Veel bezoekers van het ziekenhuis, bezoeken ook de winkels in het dorp (Beishuizen, 2019). Dit leidt tot een extra verkeersstroom en gevaarlijke situaties in het centrum (DvhN, 2018). In 2018 was dit al de verwachting, maar toch is hier nog altijd geen juiste oplossing voor gevonden.

 

               Kaart Scheemda dorp. Bron: (Google Maps, 2020)

Opdrachtgevers

Tijdens het onderzoek krijgen de onderzoekers te maken met vier verschillende partijen. Deze verschillende partijen zijn ook de opdrachtgevers, ieder voor een bepaald onderzoek. De opdrachtgevers zijn: Gemeente Oldambt, de Ondernemersvereniging Scheemda, Dorpsbelangen Scheemda en het Ommelander Ziekenhuis Groningen. 

               Plein in het centrum van Scheemda. Bron: eigen foto

Gemeente Oldambt geeft aan dat de gezelligheid in het centrum mist en dat de twee losse pleinen gekoppeld moeten worden. Ook moet er een plan opgesteld worden om de Nationaal Programma Groningen, NPG-gelden goed te besteden. De ondernemersvereniging sluit zich hierbij aan. De ondernemingsvereniging vindt dat de veiligheid verbeterd moet worden door bijvoorbeeld trottoirs aan te leggen. Het OZG richt zich vooral op de ouderen en zien de eenzaamheid onder deze mensen als een groot probleem.

Dorpsbelangen geeft aan dat er in grote mate sprake is van vergrijzing en is van mening dat er te weinig jongeren in het dorp wonen. Dorpsbelangen denkt dat de woningvoorraad hier een reden voor is (AlleCijfers, 2019). Er zijn volgens hen geen geschikte woningen voor (jonge) gezinnen, waardoor deze doelgroep weg blijft (Dorpsvisie Scheemda, 2019). De verschillende partijen vinden allemaal de leefbaarheid in Scheemda niet optimaal en zien dit graag veranderen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb